Predstavnici engleske kompanije “Juropien nikl” koja je nasoj javnosti poznata po tome sto se na podrucju Mokre gore susrela sa protestima lokalnih mestana zbog plana da istrazi nalazista nikla, predstavila je juce planove poslovanja u Srbiji. Kako je najavio predsednik kompanije Eliks Pol, “Juropien nikl” namerava da pristupi istrazivanju lezista rude u Lipovcu, za sta je dobilo dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike. Procenjuje se da na tom podrucju postoji 18,2 miliona tona rude u kojoj je sadrzano blizu 148.000 tona ovog metala. Te podatke dobijene jos davne 1960. godine trebalo bi verifikovati, a ako se pokazu pouzdanim, nalaziste nikla, prema recima Pola, moglo bi da omoguci Srbiji "da se pridruzi malobrojnoj grupi zemalja proizvodjaca veoma vaznog metala kakav je nikl. Prva faza istrazivanja trebalo bi da bude zapoceta u avgustu i trajala bi priblizno dve do tri godine. Tek ukoliko istrazivanja pokazu da je vadjenje rude ekonomski isplativ proces, krenulo bi se u eksploataciju. Medjutim, mada je “Juropien nikl”od Ministarstva za rudarstvo i energetiku dobilo dozvolu za istrazivanje jos 16. novembra prosle godine, izmena propisa u oblasti zastite zivotne sredine dovela je do toga da je neophodno da se kompanija prilagodi novoj zakonskoj proceduri, pa je stoga podnela i nove molbe za dobijanje dozvole.

 

-Ukoliko dodje do protesta lokalne zajednice, pokusacemo da resimo taj problem u razgovoru sa nadleznim ministarstvima. Ono sto svakako ne zelimo, jeste da budemo nezeljeni u toj sredini - rekao je Pol.
Kako bi predupredio zablude u javnosti da poslovanje ove kompanije ugrozava zivotnu sredinu Pol je rekao da je menadzment vlasnik 25 % udela u kompaniji, velike institucije vlasnici su 45 % akcija, dok je preostali deo u vlasnistvu pojedinaca.


O fazama istrazivanja i eksploatacije, govorio je direktor “Juropien nikla”, Endrju Lindzi, koji je istakao da je u toku preliminarno istrazivanje, a da ce tek nakon dobijanja rezultata tehnicke i tehnoloske opravdanosti, pristupiti vadjenju rude i izgradnji rudnika. Istovremeno radice i na izradi studije o zastiti zivotne sredine. Ako ishod ovog programa istrazivanja u Lipovcu bude zadovoljavajuci, “Juropien nikl” ce podneti zahtev za odobravanje dozvole za vadjenje rude i predloziti plan finansiranja projekta u kome bi ucestvovale velike medjunarodne banke, objasnio je Lindzi. Ukoliko se pristupi vadjenju rude, podrucje bi moglo da proizvodi oko 10.000 tona nikla godisnje.