(RS) Resenje za ekonomicno grejanje na struju, Norveski radijator, koga prodaje KORS Laktasi

Vibilia RS 2129

Hladni jesenji dani natjerali su ljude da zaloze svoje sporete, ukljuce grijalice ili TA peci. Prezimljavanje u nasim krajevima postaje problem jer donosi glavobolje: kako nabaviti skupo ogrevno drvo i ugalj i kako izdvojiti iz kucnog budzeta, gotovo malo bogatstvo za potrosenu stnuju. I tako iz godine u godinu.

Rjesenje za ekonomicno grijanje na elektricnu energiju stize iz zernlje Vikinga. poznato kao "NORVESKI RADIJATORI", koji su nekada sluzih za zagrijavanje brodova.

Na hladnim sjevernim morima u malim prostorima brodova, bilo je neophodno racionalno iskoristili poslojece izvore energije, kako bi se prezivjela hladnoca.Tada je konstruisan jednostavan sistem panel radijatora. koji su uspjesno grijali brodove pa su kao takvi, prenijeti na kopno i od tada se maksimalno usavrsavaju.

U Norveskoj, zemlji bogatoj hidroenergetskim potencijalom, odavno su shvatili da je grijanje na struju dnistveni luksuz, te su strucnjaci ove zeralje razvili sistem grijanja koji obezbjedjuje maksimalnu ustedu eleklriene energije i stedi dzep potrosaca, navodi u svom obrazlozcnju gosp, Slobodan Kelecevic, direktor firme "Kors" d.o.o. Laktasi, pj. Banja Luka, zastupnik norveske ilnne "ADAX",

Prema proslogodisnjim proracunima, kodscenjem "NORVESKIH RADIJATORA" racuni za struju su bili do 40-50% nizi od onih koji su se grijali na etazno grijanje. objasnjava nas sagovornik.

U nasem ranjivom energetskom .sistemu izuzetno je vazno racionalno trositi struju, a prije svega instalisanu snagu. Ovo se ostvaruje bas s ovim tijelima za grijanje jer, recmio, za grijanje stana od 60 m2 "NORVESK1M RADIJATORIMA" je potrebno 5 KW instalisane snage za TA peci 10 KW, a za kotao etaznog grijanja 12 KW.

"NORVESK1 RADUATORl" rade na ekoloskom principu i to po sistemu prirodne cirkulacije vazduha bez izduvavanja, cime je izbjegnuto vitlanje prasine po prostora, a ne proizvodi alergene skodljive po zdravlje ljudi. kao sto je slucaj sa TA pecima, koje su kod nas u upotrebi. a u Evropi su zabranjene. Dakle, stednja elektricne energije u razvijenim zamljama svijeta postavljenaje kao pravilo zivota. Norveska kao i vecina skandinavskih zemaljacakje uvela i kaznenu politiku za one koji se "nedomacinski" ponasaju. Tokom hladnih zimskih mjeseci specijalne strucne sluzbe povremeno patroliraju uli-cama i infracrvenim kamerama biljeze ko "rasipa" elektricnu energiju, pa kada uhvate krivca upute mu visoku kaznu.

Svaki radijator je posebna jedinica za sebe, a snaga u KW se odreduje prema velicini prostorije. Montaza je vrlo jednostavna, a napajanje je preko suko utikaca ili fiksnog prikljucka. Regulacija zeljene temperature je takode jednostavna, preko termostata koji je ugmden na sam radijator, tako da se moze birali razlicita temperatura u pojedinim prostorijama.

Osjetljivost termostata je +0,3 C dok je kod drugih grijalica +3 C.

Primjera radi za stan povrsine 70 m2 uz visinu stropa 265 cm i prosjecnu termo izolaciju (K= 1 \V7m2K.) za grijanje je potrebno instalirati pribtizno 80 W/m2 ili

ukupno 5,60 KW.

To se moze postici primjenom Glamox 3001 i izborom specijalnih tipova radijatora:

GLAMOX

SNAGA

KOM

CIJENA(KM)

VRIJEDNOST (KM)

TPA 15 ET

1.500 W

2

402,00

804.00

TPA 12 ET

1.200 W

1

324.00

324,00

TPA 08 ET

800 W

1

306,00

306,00

-kupatilo

600 W

1

294,00

294,00

Ukupno:

1,728,00

Napravite poredjenje sa drugim tipovima elektricnog grijanja da biste se uvjerili da imate sistem koji Vas tri godinc grije besplatno.

Primjerom GLAMOX 3001, koji koristi iskljucivo elektronske termostate, tacnost 0,3 C, sprijeceno je pregirijavanje prostora, Uz to GLAMOX radijatori imaju brzi start i prestanak grijanja, te brzo i lako iskljucivanje dijelova sistema. Prirodno strujanje vazduha omogucuje ravnomjerno grijanje, ne isusuje vazduh, nema sagorjevanja cestica prasine. Garancijaje 5 godina.

Struja toplog vazduha je jaka tako da se prednja ploca ne grije, ne pale prasinu i cuvaju kiseonik. Ukupna povrsina rebara grijaceg elementa koji se nalazi u radijatoru snage 1.000W je cca 4,700 cm2. Inace. proizvodnja se odvija u sedam fabrika u Evropi i Americi, a zaposleno je 1,200 ljudi.

Izlazni dio radijatora je napravljen tako da prasina ne moze padati na toplotni elemenat. Zakrivljenost tog dijela radijatora cmi da se topli vazduh iismjeri prema sredini prostorije, a prasina okupljena iznad radijatora ne izgara i ne crni zid. Nema ostrih ivica i siljastih vrhova.

Elektronskom regulacijom sanu odredujete svoju potrosnju, lak je za montazu, ne zahtijeva posebnu instalaciju.

Strucnjaci "Korsa" ce dati sve potrebne savjete ili besplatno izvrsiti snimanje objekata i isprojektovati optiraalno rjesenje. Posebno vazno: nema cekanja. Nakon dogovora idemo na posao. Tamo gdje je cistoca vazduha i okoline posebno vazna GLAMOX radijatori su pravo rjesenje.

Za sve informacije mozete se obratiti na telefone:

051 310 094, 31.6 095 i 301 897 i

e-mail: kors@blic.net; www.korscompany.com

KORS, Laktasi - Banja Luka