Mada je poslovnim planom za ovu godinu predvidjeno da iskopamo 7 mil tona uglja vec u prvih pet meseci iskopano je 2,7 mil tona uglja. Na deponijama imamo oko 657.000 uglja spremnog za transport u termoelektrane, a posebno ohrabruje podatak da u poslednje tri godine belezimo konstantan rast proizvodnje i ocekujemo da cemo od 2006. poceti da ostvarujemo maksimalnu proizvodnju kaze Dragoljub Lakovic, direktor Javnog preduzeca Povrsinski kopovi Kostolac.On dodaje da je godisnjim planom predvidjeno otkopavanje 25,6 mil tona kubika jalovine a u prvih pet meseci otkopano 10,8 mil, sto je za 8 % iznad plana.

Govoreci o investicionom programu Lakovic kaze da ce ove godine ulaganja premasiti milijardu dinara, a sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je ugovor o kreditu od 6,6 mil EUR za izradu raspodelnog bunkera na termoelektranama A i B cija izgradnja pocinje ovih dana. Tokom godine bice potpisan i ugovor o kreditu sa vladom Poljske od 50 mil USD za nabavku novog BTO sistema sa znatno vecim proizvodnim mogucnostima. Komentarisuci proces restrukturiranja PK Kostolac Lakovic kaze da su izdvojeni PRIM, Georad, Autotransport, Rekultivacija i ozelenjavanje i Kostolac usluge u kojima je zaposleno oko 1.000 radnika i dodaje da je uz otpremnine firmu napustilo 200 radnika.


- Posle restrukturiranja broj zaposlenih bice sveden na 3.000. Mi nismo zadovoljni strukturom zaposlenih jer nam nedostaju ljudi u proizvodnji. Stoga cemo voditi strogu politiku zaposljavanja novih kadrova i zaposljavacemo samo radnike u proizvodnnji - objasnjava Lakovic.


Pored toga, Nenad Jankov, direktor dela preduzeca TE Kostolac B istice da je u prvih pet meseci u termoelektranama proizvedeno 1,6 mil megavat, sati sto je 7 % vise od predvidjenog plana proizvodnje.


- Proces izdvajanja sporednih delatnosti iz TE Kostolac poceo je jos prosle godine. Iz sluzbe saobracaja, obezbedjenja i odeljenja za rekultivaciju u novoformirana preduzeca otislo je 60 radnika. Pocetkom ovog meseca, zbog odlaska u penziju (uz stimulativne otpremnine), kao i prelaska iz sektora odrzavanja u novoformirano preduzece Prozvodnja remont i montaza, termoelektrane napustilo je 174 radnika - prica Jankov.

 

Uz ulaganja u kapitalne remonte i oporavak blokova TE Kostolac B, koja povecanjem proizvodnje elektricne energije opravdavaju ulozena sredstva, pozitivni efekti ostvareni su i u Sluzbi hemije. U protekle dve godine u modernizaciju opreme za proizvodnju demi vode i regeneraciju kondenzata ulozeno je oko 12 mil din, a ove i naredne godine planirano je da se odredjena sredstva uloze i u modernizaciju sistema za preradu otpadnih voda.