(HR) Hidroponski uzgoj paradajza u plastenicima Donja Lomnica

Vibilia RS Vecernji list 3522

U plasteniku Zlatka Celica pocinje druga sezona berbe hidroponskih rajcica, a projekt Agronomskog fakulteta nastavlja se.

Rajcice posadjene u blokove kamene vune brida 7,5 cm, poredane na bijele folije, s prinosom od oko 12 kg po biljci za pojedine kultivare i tezinom ploda od dvjestotinjak grama, a berba traje od svibnja do listopada. To su samo neka obiljezja hidroponskoga uzgoja rajcica, projekta predstavljena proslog tjedna u Donjoj Lomnici pokraj plastenika nekoliko uzgajivaca.

Poslije suradnje s Ministarstvom poljoprivrede i sumarstva, projekt ce se pak nastaviti uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije pod nazivom Hidroponska tehnologija uzgoja rajcice.

Prednosti su hidroponske proizvodnje uzgoj na lokacijama s neplodnim tlima ili bez tla, uzgoj jedne kulture, nema plodosmjene, bolja je kontrola opskrbe biljaka vodom i biljnim hranjivima, smanjena je pojava biljnih stetocina, cuvaju se podzemne vode.

Uzgoj se odvija tako da se u prosincu sije rajcica u cepove ili blokove kamene vune, potkraj sijecnja pikira se u blokove kamene vune i sadi potkraj veljace. Tlo u plasteniku prekriveno je posve bijelom folijom koja onemogucuje bilo kakav kontakt sa zemljom radi sprecavanja dolaska stetocina, a zatim se na foliju u redove postavljaju ploce ili vrece sa supstratima.

Od supstrata na kojima su blokovi kamene vune upotrijebiti se mogu grodan i agroban te tankoslojna kamena vuna, vlakna kokosova oraha, perlit i treset. Hranjiva se otopina pak kroz cjevcice dodaje sustavom kapanja u blokove kamene vune kraj korijena rajcice.

Nas narod obicno kaze da je posrijedi nesto umjetno kad cuje za uzgoj bez tla, ali istrazivanja su pokazala da se uz odgovarajucu kontrolu i njegu mogu postici izvanredni rezultati. U hranjivim tvarima koje se dodaju biljkama sastav je kao i u tlu, ali bez stetocina. Tako su u tri spremnika u svakom plasteniku koncentracije soli (bez kalcijeva nitrata), kalcijev nitrat odnosno sol dusicne kiseline i dusicna kiselina, a do biljke dolaze razrijedjeni s vodom.