Centar za vocarstvo i vinogradarstvo-Cacak proizveo 200.000 sadnica drvenastog i 70.000 sitnog voca

Vibilia Sumadija Cacanski glas 396

U ovoj godini Centar za vocarstvo i vinogradarstvo u Cacku zadrzao je isti obim proizvodnje vocnih sadnica kao u prethodnoj. To znaci - oko 200.000 sadnica drvenastog voca i oko 70.000 izdanaka sitnog (malina, kupina, jagoda).

Za trziste je pripremljeno oko 120.000 sadnica sljive, sto je 60% ukupne rasadnicke proizvodnje. Od toga polovina otpada na sortu CACANSKA RODNA, cime su zadrzane ranije tendencije. Medjutim, u ovoj godini hit je LEPOTICA, a ima je 40.000. Avansnom prodajom vec je rezervisano 30% sadnica sljive, jer drzava svojim programom stimulise podizanje sljivika, a i pojedine opstine u Srbiji cine to isto.

I kolicina sadnica ostalih vocnih vrsta prilagodjena je mogucnostima plasmana. Tako je jabuke ukupno 30.000, pri cemu su i dalje vodece sorte AJDARED i ZLATNI DELISES.

Od desetak hiljada sadnica kruske, najveci deo je sorte VILJAMOVKA kalemljena na sejancu koja na trzistu svake godine ima odlicnu prodju.

Povecana je proizvodnja sadnica kalemljenog oraha na ukupno 3.000. Vodeca je sorta SEJNOVO za koju kazu da je najkvalitetnija, a ima i sorti cija vegetacija kasnije krece poput G-139 i ELITA.

Proizvodnja izdanaka maline je dosta skromna, svega 50.000, ali je vazno napomenuti da ce u narednoj godini cacanski Centar za vocarstvo zasnovati maticnjak zaproizvodnju elitnog sadnog materijala uz najsavremeniju metodu razmnozavanja kulturom tkiva, sto garantuje zdrave sadnice oslobodjene od virusa i drugih patogena.