Nekada je Valjevo bilo poznato po ''Elindu'', a danas po ''Elbiju''. Zajednicko obema firmama je delatnost - elektroindustrija. Vecina nekdasnjih ''Elindovih'' fabrika ne radi, otisle su u stecaj. Ostali su radnici, vrsni majstori, poneki inzenjer. I bas taj potencijal, u svakoj zemlji dragocen, potrebno je usmeriti i iskoristiti da Valjevo ponovo postane, sada jos znacajniji, centar elektroindustrije. To tvrdi i na svom primeru dokazuje diplomirani inzenjer elektrotehnike Zivorad Cvetkovic, vlasnik poznate valjevske firme ''Elbi'' osnovane 1992. godine. U startu je Cvetkovic znao da bez nauke nema napretka u tako osetljivoj oblasti i od prvog dana u razvoj ''Elbija'' ukljucili su se elektrotehnicki fakulteti iz Beograda i Novog Sada, kao i Institut ''Nikola Tesla''.

- Iskoristili smo (po)ratno vreme, jer u ratu je prvo unistena elektro energetska infrastruktura, odnosno trafo stanice i dalekovodi. Uz to kada je domaca proizvodnja sirom Jugoslavije bila raspadnuta, mi smo promovisali nove tehnologije i tako stvorili firmu za koju se zna u svim zemljama nastalim iz SFRJ. Dok su trajale donacije po Bosni i Kosovu mi smo 90 % proizvodnje silikonskih izolatora, odvodnika prednapona, rastavljaca za srednje napone, recju srednje naponsku opremu, izvozili - objasnjava Zivorad Cvetkovic, vlasnik ''Elbija''.

Ova proizvodnja ostala je osnovni program, koji je kupce dobio sirom sveta. Tako je sklopljen osmogodisnji ugovor za izvoz silikonskih izolatora za indijsku zeleznicu.

-Zbog visokih transportnih troskova sa Indusima smo se dogovorli i prodali im tehnologioju, a dok njom ne ovladaju mi cemo ih snabdevati silikonskim izolatorma. Ovih dana krece prva posiljka od 1.500 komada. Zanimljivo je da smo mi i Italijani jedini dobavljaci za najvecu zeleznicu na svetu. Eto mi izvozimo u Indiju, a nasa zeleznica uvozi iz Madjarske japanske izolatore. Nisko naponsku opremu izvozimo u Hrvatsku, pored njihovog ''Rada Koncara'', ali i u sve druge republike bivse SFRJ, Grcku, Izrael. U Siriji, Bocvani, Saudiskoj Arabiji, Juznoafrickoj Republici u toku je elektrifikacija, pa su tu ogromni radovi. Zanimljivo je da nas investitori iz tih zemalja traze - kaze Cvetkovic.

''Elbi'' je usao i u proizvodnju alternativnih izvora energija - posebno vetro generatora (strucni naziv za vetrenjace) od 2 kilovata. Ove vetrenjace proizvodi u saradnji sa ''Sviabom'' iz Svedske, a idealne su za napajanje predajnika mobilne telefinije, radio i TV difuzije, ali i osvetljavanje bilborda pored autoputeva, za vikendice i ribarske kuce. U Srbiji ima 100.000 predajnika kojima se napajanje strujom moze obezbediti preko vetrenjaca i u ''Elbiju'' tvrde da ce to postici u narednih deset godina.

Posebno znacajno je sto u saradnji sa ''Krusikom'' pocinju proizvodnju energetskih transformatora. "Usli smo u ovaj projekat. ''Krusik'' ima fantastican potencijal. Mi smo kupili laboratoriju, odnosno stanicu za ispitivanje transformatora, a ''Krusik'' ce raditi usluzno ostale poslove, ali iskljucivo kao nas kooperant. Paralelno sa ovim programom krecemo sa proizvodnjom zicara. Sagledali smo potrebe u Srbiji. Samo za valjevske planine treba nekoliko desetina zicara, koje niko u zemlji ne proizvodi" - kaze Cvetkovic i najavljuje prvu dvosedesnicu na Divcibarama.

''Elbi'' ima 40 zaposlenih, 11 sa visokom spemom, od kojih je 6 inzenjera u razvoju, ali i 12 kooperantskih firmi, koje zaposljavaju 150 radnika.

Koncept firme je da se broj zaposlenih ne povecava. Finansijski rezultati su veoma dobri. Prosle godine je ukupan priihod bio dva mil EUR, od cega 1,2 mil od izvoza.