Nega i ishrana majke dojilje

Od cega zavisi zdravlje majke dojilje?
Sta su babinje?
Kako se treba ponasati posle porodjaja?
Sta treba da jede i pije majka dojilja?

Od cega zavisi zdravlje majke dojilje?

Od njenog nacina zivota posle porodjaja, odgovarajuce nege, ishrane, povremene kontrole kod lekara u savetovalistu za zene i posete patronazne sestre.

Sta su babinje?

Period posle porodjaja u kome se svi organi, koji su usled trudnoce i porodjaja povecali svoju aktivnost, vracaju u stanje u kome su bili pre trudnoce. Ovaj period traje 6 do 8 nedelja.

Kako se treba ponasati posle porodjaja?

Neposredno posle porodjaja svaka zena mora da miruje u postelji. Od treceg dana posle porodjaja moze ,po malo da ustaje, ali cim oseti umor treba da legne. Dalje ostajanje van postelje zavisi od toga kako se zena oseca. Svez vazduh je neophodan dojilji i njenom detetu, kao i cista i uvek provetrena prostorija. Majka dojilja treba da spava najmanje 8 sati dnevno.

Posle izlaska iz porodilista, dojilja moze da radi samo lakse poslove oko deteta, a kasnije da predje na uobicajeni rad u kuci. Za vreme babinja ne treba ici na rad u polje i obavljati teske poslove, jer moze doci do spustanja i ispadanja materice.

Cistoca majke, a narocito njenih ruku, dojki, bradavica, polnih organa i rublja, treba da bude stalna. Ruke prati pre i posle jela, pre podoja, prepovijanja, kupanja bebe.

Dojke i bradavice prati pre i posle podoja vatom ili gazom natopljenom u prokuvanoj i rashladjenoj vodi. Posle toga treba osusiti bradavice cistom i ispeglanom gazom ili mekom krpicom i tek onda poceti sa dojenjem bebe. Beba usnama treba dobro da obuhvati bradavicu i ne sme se predugo drzati na dojci (najvise 20 minuta), jer mogu nastati ostecenja bradavica. Dojke treba posle podoja sasvim isprazniti, kako se ne bi smanjilo izlucivanje mleka. Donje rublje treba svakodnevno menjati, jer se babinjara mnogo znoji.

Polne organe prati vise puta dnevno, zavisno od kolicine sekreta (krv, znoj, sluz) i menjati higijenske uloske ili vatu. Porodilja mora paziti na svoju probavu, odnosno mora svakodnevno da obavlja veliku nuzdu. Ako ima nekih smetnji, odmah da se javi lekaru.

Posle 6 do 8 nedelja od porodjaja, kad se polni organi vrate u stanje pre trudnoce, babinjara moze imati polne odnose

Sta treba da jede i pije majka dojilja?

Dojilja treba da jede mesovitu i svezu hranu, sto znaci da uzima svakodnevno mleko i mlecne proizvode, narocito mlad sir, crni hleb, voce, povrce, a zatim razne supe ili corbe, sveze meso (pilece, telece, junece), ribu i drugo. Dnevno treba da uzima jedno jaje, a dva-tri jaja mogu zameniti i jedan mesni obrok.

Sta izbegavati u ishrani

Zaprzena i ljuta jela, staro i usoljeno meso, salamu, divljac, mnogo hleba i testa, jer se majka moze previse ugojiti, a to steti njenom zdravlju.

Koje stetne navike iskoreniti?

Dojilja ne treba da pusi, niti da pije alkoholna pica.

Majka dojilja treba da zna ...

- Da u toku perioda dojenja treba unositi u organizam 3 do 3,5 litara tecnosti dnevno, od cega najmanje 1 litar mleka.

- Svaka zena treba da se kontrolise sest nedelja posle porodjaja u savetovalistu za zene, gde ce primiti i savete o zastiti od nezeljene trudnoce.

- Ako dojilja oseti bolove, dobije jace krvarenje, temperaturu ili oseti druge tegobe, treba odmah da se javi lekaru.

- Patronazna sestra ce je posetiti kada se vrati iz porodilista i posavetovati kako da sacuva i unapredi svoje zdravlje i zdravlje svog deteta.

(http://www.boni.co.yu)