Kako napraviti musko a kako zensko dete?


Sta kazu obicaji, a sta nauka....


Zelja da se izabere pol deteta stara je koliko i ljudski rod. Jos su stari Grci pokusavali da dobiju sina tako sto su muskarci tokom polnog odnosa lezali na levom boku. Francuzi su u 18. veku podvezivali levi testis kako bi osigurali svog naslednika, a Danci su ispod kreveta stavljali makaze u zelji da dobiju devojcicu. Vremena su prolazila, obicaji i shvatanja se menjala ali je zelja za odredenim polom deteta ostala ista.

Obicaji

Danasnji roditelji ne stavljaju vise cekice i makaze ispod kreveta, vec na "savremenije" nacine pokusavaju da dodu do zeljenog pola. Da li konzumiranje "Kole" tokom trudnoce moze da "proizvede" musko dete? - cesto je pitanje koje se danas postavlja. Da li je cokolada "garant" zenskog deteta? Da li treba da vodimo ljubav samo kad je pun mesec?....

Svako je cuo bar jednu od ovih prica i pretpostavki. Svi znamo da su to stara i vecinom neistinita predanja i tracevi ....... ali sta ako neka od njih daju zeljene rezultate?! Parovi koji "ocajnicki" zele decaka ili devojcicu pokusace sve kako bi na kraju dobili ocekivani pol deteta. Njihova logika je: "Vredi probati, zasto da ne?!". "Pa, nista ne boli!"

Vase dete je ono sto vi jedete

Prema starim verovanjima, ono sto pre zaceca jedete moze uticati na ishod rezultata koji ce doci nakon devet meseci.

Ako zelite decaka........

Ako zelite devojcicu.......

Uzitak u seksu odreduje pol buduceg deteta

Postoji nekoliko poza i polozaja tokom seksulanog odnosa koje odreduju pol deteta, verovalo se nekada. Sta vi mislite?!

Ako zelite decaka…

Ako zelite devojcicu........

Sve je u vremenu i pravom trenutku

Narodi koji svoje planove i dnevne dogadaje jos uvek baziraju na horoskopu i polozaju zvezda, veruju da ce trenutak kada vodite ljubav biti presudan za pol buduceg deteta.

Ako zelite decaka.....

Ako zelite devojcicu......

Sve je stvar raspolozenja

Pojedina verovanja smatraju da raspolozenje u toku zaceca determinise pol deteta: dobro raspolozenje i opustenost donece cerku a zabrinutost sina. Po drugim obicajnim pricama, pol deteta determinise dominacija partnera u vreme zaceca: ukoliko je tada zena "glavna" rodice se cerka i vice versa.

Trik sa iglom i prstenom

Cesto se predvidanje pola deteta odredivalo tek posto zena zatrudni. Na skoro svim meridijanima poznat je trik sa iglom, koji "prorice" pol buduceg deteta i pre zaceca. Okacite iglu na konac i dajte nekome da je drzi oko dva sentimatera iznad vase ruke. Ukoliko se igla pomera napred i nazad - cerka vam je u buducnosti a ukoliko su njeni pokreti kruzni racunajte na sina. Vrlo slican je i prorocki trik sa bracnim ili verenickim prstenom. Na dlaci svoje kose okacite burmu. Protrljajte presten nekoliko puta o kaziprst i potom ga "okacite" malo iznad opruzene desne ruke. Broj puta koliko se prsten bude kruzno okretao pokazace vam koliko cete dece u buducnosti imati.

Biranje pola deteta: sta nauka kaze?

Da li mi mozemo da izaberemo pol deteta? Mozda da, a mozda i ne. Strucnajci su sumnjicavi sto ni malo ne sprecava roditelje da pokusavaju i silne pare ostavljauj po klinikama u nadi da ce dobiti cerku ili sina. Sve bolje upoznavanje mehanizma zaceca poslednjih godina iniciralo je nekoliko naucnih terorija o polnoj selekciji. Nazolost, nijedna do sada prisutno naucno tvrdenje nije opste prihvaceno u medicinskim krugovima. Osim osporavanja i pokusaja pobijanja verodostojnosti postojecih naucnih teorija, velika prepreka razvoju ove grane genatike predstavlja i etika. U poslednje vreme sve se cesce cuju prigovori o moralnosti i etickoj ispravnosti roditelja da biraju pol deteta. Vodece terorije o polnoj selekciji zasnivaju se na cinjenici da spermatozoidi nose pol (X hromozomi koje sperma nosi odreduju devojcicu dok su Y hromozomi odgovorni za muski pol) i da, u zavisnosti od prisutnog hromozoma, spermatozoidi imaju razlicite osobine: Y hromozomi su brzi i laksi ali manje otporni tako da krace opstaju od sperme koja nosi zenski pol. Americki strucnjaci poslednjih godina u odredivanju pola deteta (teorija objavljena septembra 1988. godine) primenjuju tehniku koja se sa uspehom vise decenija koristi za izbor pola zivotinja. Naucnici su obojili spermatozoide fluorescentnom bojom osetljivom na DNA. Pod laserskim svetlom primecena je razlika u kolicini genetskog materijala X i Y hromozoma. Pokazalo se da X (zenski) hromozomi imaju oko 2,8 odsto vise DNA nego Y (muski) hromozomi. Kada su hromozomi na ovaj nacin razvrstani, uz pomoc DNA detektora naucnici su vrlo lako razdvojili "musku" i "zensku" spermu i izvrsili vestacku oplodnju. Rezultati su na prvi pogled bili ohrabrujuci: od 14 parova koji su zeleli devojcicu 13 je i dobilo. Ovaj "eksperiment" (koji inace kosta 2.500 dolara) je pokazao mnogo vise srece po zenski pol : procenat dobijanja zenskog deteta je 85% dok je sansa za izbor decaka mnogo manja, samo 65% celija izolovanih ovom metodom nosilo je Y hromozom.

Ostale metode za izbor pola deteta

Da biste primenjivali bilo koju od metoda za izbor pola deteta morate da znate tacan period vase ovulacije. Vecina zena svoju ovulaciju zasniva na crtanju karte bazalne temperature tela (BTT) i pracenju sekreta grlica materice. Strucnjaci za reprodukciju veruju da se dan pred ovulaciju BTT zene menja, da raste. Takode, tokom ovulacije vaginalni sekret poprima drugaciji izgled - postaje sluzav, bistar i rastegljiv, nalik sirovom jajetu. Prateci ova dva faktora vi mozete tacno da odredite period vase ovulacije. Kada posle nekoliko meseci upoznate vase telo i nacin njegovog funkcionisanja, kada sa sigurnoscu mozete da odredite period ovulacije, onda tek mozete da pocnete da primenjujete sledece teorije za izbor zeljenog pola deteta. - Setles metoda. Zasniva se na cinjenici da se Y hromozomi krecu brze ali da su manje otporni od X hromozoma. Y hromozomi su lasi i pokretljiviji, ali zato i mnogo nezniji. Autori ove metode tvrde da ce polni odnos koji je sto je moguce blizi periodu ovulacije doneti decaka . Ukoliko zelite devojcicu, vodite ljubav dva ili tri dana pre ovulacije. Uspeh ove metode procenjen je na 75% slucajeva. - Erikson metoda. To je takozvana metoda centrifuge, koja se danas primenjuje u mnogim klinikama. Sperma se uz pomoc, u vodi rastvorljivog rastvora, proteina albumina filtrira i potom centrifugom razdvaja na X i Y hromozome. S obzirom da su Y hromozomi laksi, oni "isplivaju" na vrh, a tezi, X hromozomi padaju na dno. Ovako razdvojenu spermu, u zavisnosti od pola koji se zeli, lekari vestackom oplodnjom ubacuju u matericu. Ukoliko, na kraju ne zelite da primnjujete ni jednu od predlozenih metoda a potajno se nadate da cete bas sada dobiti sina, moramo da vam priznamo da ste u maloj prednosti. Prema poslednjim podacima Svetskog centra za zdravstevnu statistiku godisnje se u svetu rodi vise decaka (51.2%) nego devojcica (48.8%). Situacija se u korist muskog roda (ili mozda zenskog, u zavisnosti kako ko gleda na stvari) u poslednje vereme promenila. Ranije se radalo vise zenske nego muske dece.

(Srpska Venera, www.ezboard.com)